Verschil tussen gratis en betaalde videoconferencing

Er zijn verschillende facetten als het aankomt op het kiezen van videoconferencing waar voor betaald moet worden of gratis is. Als er eens in de zoveel tijd een videogesprek moet plaatsvinden is een gratis oplossing een prima mogelijkheid, als communicatie door middel van videobellen een belangrijk onderdeel is binnen de organisatie is een betaalde oplossing absoluut aanbevolen.

Als je nog niet helemaal weet wat je nodig hebt als het op videoconferencing aankomt, lees dan eerst dit artikel door en bekijk dan of een gratis of betaalde oplossing de beste keuze is.

Advies van ons is altijd: Is videoconferencing een belangrijk onderdeel in de communicatie van je bedrijf, kies dan een professionele betaalde videoconferencing oplossing bij een gecertificeerde aanbieder.

Gratis videoconferencing

Kwaliteit en betrouwbaarheidGratis videobel-oplossingen hebben over het algemeen een prima kwaliteit en voldoende betrouwbaarheid prive gesprekken te doen. Als je bedrijf meer afhankelijk wordt van open gratis oplossingen kan de kans groot zijn dat het een keer offline is. Skype heeft geregeld storingen waardoor er net een storing kan zijn wanneer je een belangrijke meeting hebt via video.
Afgesloten of openGratis videoconferencing oplossingen zijn over het algemeen open. Dit is puur om videobellen met iedereen mogelijk te maken. Vergelijk het met het telefoonboek, daar kan je het nummer van iemand open vinden. Voor bedrijven komt het ook vaak niet professioneel over als je gebruik maakt van open systemen.
Deelnemers uitnodigenSindskort is het mogelijk om eenvoudig mensen uit te nodigen met door middel van een link waardoor er vanuit een web browser, zoals Chrome, Firefox of Edge, kan worden meegedaan.
Aantal deelnemers in gesprekOver het algemeen is dit zeer beperkt. Hoe meer deelnemers er in 1 gesprek deelnemen des te meer computerkracht of server capaciteit er nodig is om dat te ondersteunen. Daarom is een gratis oplossing vaak niet waardevol voor bedrijven die vaak met meerdere personen in een videogesprek zitten.
VeiligheidVeiligheid blijft een punt bij gratis oplossingen. Video-verbindingen zijn in principe altijd 100% versleuteld maar in open omgevingen is de kans veel groter dat er hackpogingen worden gedaan om waardevolle informatie te stelen. Daarnaast hebben IT managers zelf geen controle over de verbindingen waardoor je over het geleverd aan de aanbieder van de technologie.
OndersteuningOndersteuning laat vaak te wensen over bij gratis oplossingen. “If you pay peanuts, you get monkeys”, dat geldt ook voor gratis videoconferencing. Natuurlijk mag je verwachten dat de laatste software updates ervoor zorgen dat je kan videobellen, maar heb je accuut ondersteuning nodig net voor je belangrijke meeting, dat zit er niet in.
GebruiksgemakGebruikersgemak is vaak beter bij gratis oplossingen dan bij professionele oplossingen. Dit komt omdat gratis videoconferencing software gemaakt is voor consumenten. Hier kunnen de professionele en betaalde videobel-oplossinge nog wat van leren.

Betaalde videoconferencing

Kwaliteit en betrouwbaarheid
Afgesloten of open
Deelnemers uitnodigen
Aantal deelnemers in gesprek
Veiligheid
Ondersteuning
Gebruiksgemak