Verschil tussen gratis en betaalde videoconferencing

Er zijn verschillende facetten als het aankomt op het kiezen van videoconferencing waar voor betaald moet worden of gratis is. Als er eens in de zoveel tijd een videogesprek moet plaatsvinden is een gratis oplossing een prima mogelijkheid, als communicatie door middel van videobellen een belangrijk onderdeel is binnen de organisatie is een betaalde oplossing absoluut aanbevolen.

Als je nog niet helemaal weet wat je nodig hebt als het op videoconferencing aankomt, lees dan eerst dit artikel door en bekijk dan of een gratis of betaalde oplossing de beste keuze is.

Bekijk ook direct de beste webcams en bestel deze direct. Zo kan je snel aan de slag!

Vandaag nog een videoconferentie opzetten met een gratis oplossing

Er zijn vandaag de dag vele gratis videoconferencing software oplossingen beschikbaar, wij maken het graag eenvoudig door de meest voor de hand liggende oplossingen voor u op een rij te zetten:

Videoconferencing in vergaderkamer

  • Skype videobellen (Gratis) – Download hier
  • Google Hangouts (Gratis) – Gebruik hier
  • Zoom (Gratis versie) – Gratis aanmelden
  • Facetime vergaderen (Gratis, alleen voor iOS gebruikers)
  • Facebook Messenger videobellen (Gratis)
  • Whatsapp videovergaderen (Gratis)

Advies van ons is altijd: Is videoconferencing een belangrijk onderdeel in de communicatie van je bedrijf, kies dan een professionele betaalde videoconferencing oplossing bij een gecertificeerde aanbieder.

Gratis videoconferencing

Kwaliteit en betrouwbaarheidGratis videobel-oplossingen hebben over het algemeen een prima kwaliteit en voldoende betrouwbaarheid prive gesprekken te doen. Als je bedrijf meer afhankelijk wordt van open gratis oplossingen kan de kans groot zijn dat het een keer offline is. Skype heeft geregeld storingen waardoor er net een storing kan zijn wanneer je een belangrijke meeting hebt via video.
Afgesloten of openGratis videoconferencing oplossingen zijn over het algemeen open. Dit is puur om videobellen met iedereen mogelijk te maken. Vergelijk het met het telefoonboek, daar kan je het nummer van iemand open vinden. Voor bedrijven komt het ook vaak niet professioneel over als je gebruik maakt van open systemen.
Deelnemers uitnodigenSindskort is het mogelijk om eenvoudig mensen uit te nodigen met door middel van een link waardoor er vanuit een web browser, zoals Chrome, Firefox of Edge, kan worden meegedaan.
Aantal deelnemers in gesprekOver het algemeen is dit zeer beperkt. Hoe meer deelnemers er in 1 gesprek deelnemen des te meer computerkracht of server capaciteit er nodig is om dat te ondersteunen. Daarom is een gratis oplossing vaak niet waardevol voor bedrijven die vaak met meerdere personen in een videogesprek zitten.
VeiligheidVeiligheid blijft een punt bij gratis oplossingen. Video-verbindingen zijn in principe altijd 100% versleuteld maar in open omgevingen is de kans veel groter dat er hackpogingen worden gedaan om waardevolle informatie te stelen. Daarnaast hebben IT managers zelf geen controle over de verbindingen waardoor je over het geleverd aan de aanbieder van de technologie.
OndersteuningOndersteuning laat vaak te wensen over bij gratis oplossingen. “If you pay peanuts, you get monkeys”, dat geldt ook voor gratis videoconferencing. Natuurlijk mag je verwachten dat de laatste software updates ervoor zorgen dat je kan videobellen, maar heb je accuut ondersteuning nodig net voor je belangrijke meeting, dat zit er niet in.
GebruiksgemakGebruikersgemak is vaak beter bij gratis oplossingen dan bij professionele oplossingen. Dit komt omdat gratis videoconferencing software gemaakt is voor consumenten. Hier kunnen de professionele en betaalde videobel-oplossinge nog wat van leren.

Betaalde videoconferencing

Kwaliteit en betrouwbaarheidBij betaalde oplossingen maak je al snel gebruik van enterprise-grade netwerken en infrastructuur. In het kort, dit betekent dat je gebruik maakt van technologie dat niet offline gaat. De kosten voor het onderhouden van infrastructuur is vaak fors, daarom is kwaliteit en uptime pas te garanderen als klanten betalen voor de oplossing. Als je er iets voor betaald mag je er ook wel iets van verwachten.
Afgesloten of openGeheimen, informatie, gegevens (AVG) en nog vele andere argumenten zijn er te maken om te kiezen voor betaalde videoconferencing oplossingen. Een belangrijk punt is het gesloten systeem. Dit betekent dat alleen jouw organisatie toegang heeft en het alleen mogelijk is om binnen de organisatie te videobellen. Er zijn betaalde videoconferencing oplossingen die ook door middel van linkjes met andere organisaties kunnen bellen. Dit wordt ook wel een gasten functionaliteit genoemd.
Deelnemers uitnodigenZoals in het vorige punt, de gasten functionaliteit, is het met betaalde oplossingen 9 van de 10 keer mogelijk om deelnemers uit te nodigen. Stel je wilt met 3 andere collega’s videobellen met 2 medewerkers van een ander bedrijf, dat kan. In principe moeten alle betaalde oplossingen dit bieden.
Aantal deelnemers in gesprekVan videobellen 1 op 1 tot een soort webinar met een aantal van 1.000 deelnemers. Videobellen wordt inefficienter naar mate er meer mensen in een gesprek zitten. Zorg daarom altijd voor een gesprekleider als het de meeting met meer dan 10 mensen plaats vindt. Betaalde oplossingen hebben dus een infrastructuur dat deze hoeveelheden deelnemers kan ondersteunen.
VeiligheidVeiligheid is onderdeel van de infrastructuur. Zoals je weet is infrastructuur vaak gepaard met forse kosten voor de leverancier. De verbindingen van betaalde oplossingen (veelal ook gratis oplossingen) zijn standaard beveiligd. Vooral voor de duurdere oplossingen worden beveiligingscertificaten vaak snel geupdate naar een steeds hoger wordende behoefte aan beveiliging.
OndersteuningBetaalde videoconferencing oplossingen komen vaak met SLA’s (service level agreements). In deze contracten staan op welk niveau de ondersteuning zal worden geleverd. Is videoconferencing een belangrijk onderdeel van jouw interne communicatie? Schroef de SLA dan flink op, hiermee heb bijvoorbeeld ondersteuning binnen 1 uur als kritieke situaties ontstaan.
GebruiksgemakDit verschilt niet veel van gratis. Bij betaalde oplossingen komen er vaak meer features. Daarom is het goed dat als jouw bedrijf investeert in videoconferencing dat je ook een adoptieproces in gaat. In deze periode leer je stap voor stap hoe de technologie werkt en zorg je voor het gebruik binnen jouw organisatie.

Vragen over gratis of betaalde videoconferencing? Stel ze hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.